برای شبهای قدر بهتر برنامه‏ ریزی کنیم

در میان ماههای سال، ماه مبارک رمضان و از میان شبها، شب قدر از شرافت و عظمت ویژه‏ای برخوردار است. در اهمیت این شب، همین بس كه قرآن كریم می‏فرماید: «وَ ما أَدْراكَ ما لَیلَةُ الْقَدْر لَیلَةُ الْقَدْرِ خَیرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ»؛ (1) «و تو چه مى‏دانى که شب قدر چیست؟ شب قدر بهتر از هزار ماه است.» شب قدر، شبی است که از هزار ماه [بیش از هشتاد سال] بهتر و به اندازۀ یك عمر طولانى و پر بركت ارزش دارد. سعادتمند و خوشبخت کسی است که با سلامتی و معرفت، این ماه، به ویژه شبهای قدر را درک کرده، از فیوضات آن بهره‏مند گردد.

رسول خدا‌صلی‌الله‌علیه‌وآله در خطبۀ شعبانیه، رمضان را ماه ضیافت خدا معرفی كرده است و می‏فرماید: «أَیهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیكُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَكَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ شَهْرٌ هُوَ عِنْدَ اللَّهِ أَفْضَلُ الشُّهُورِ وَ أَیامُهُ أَفْضَلُ الْأَیامِ وَ لَیالِیهِ أَفْضَلُ اللَّیالِی وَ سَاعَاتُهُ أَفْضَلُ السَّاعَاتِ هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَى ضِیافَةِ اللَّهِ؛ (2) اى مردم! اینك ماه خدا آمیخته با بركت، مهربانى و آمرزش به شما رو آورده است، ماهى كه نزد خدا از تمامى ماهها برتر است روزهاى آن با فضیلت‏ترین ایام و شبانگاهانش برترین شبها و ساعتهاى این ماه، افضل ساعات است. ماهى كه عموم شما به میهمانى پروردگار در این ماه دعوت شده‏اید.»

شهید مطهری‌رحمه‌الله می‏فرماید: شما در این ماه به میهمانى خدا خوانده شده‏اید؛ در این ماه، خدا میزبان است و شما میهمان. پس به این مقیاس بفهمید چقدر درهاى رحمت الهى در این ماه باز است! مى‏دانید در رابطۀ میزبان و میهمان، این میزبان است كه شأن میهمان را گرامى مى‏دارد. هر كسى وقتى مهمانِ یك آدم كریم شد، به دلیل اینكه میهمان است، میزبان او را گرامى مى‏دارد. فقط كوشش كنید كه لااقل بتوانید به صورت یك میهمان بر سر سفرۀ این میزبان وارد بشوید.

اوج معنویت ماه مبارك رمضان، شبهاى قدر است. ما باید در طول این بیست روز لااقل كارى كرده باشیم كه در این ایام و لیالى قدر (نوزدهم، بیست و یكم و بیست و سوم) بتوانیم به صورت یك میهمان بر سرسفره این میزبان وارد شویم. این روزه گرفتنها، این- به خیال خودمان- زنجیر بر نفس امّاره زدنها، با طبیعت مبارزه‏كردنها، روحانیت را بر طبیعت غلبه دادن، ذكر خدا زیاد كردن، دعاى زیاد خواندن، قرآن زیاد تلاوت كردن، در یاد خدا زیاد بودن، اینها همه آمادگى است براى اینكه در این شبهاى احیاء بتوانیم مانند یك میهمان بر سر سفرۀ رحمت خالق خودمان وارد بشویم [و در این ضیافت‏] شركت كنیم. توبه، انابه و استغفار كنیم. از خداى متعال رحمت و سعادت بخواهیم، براى خودمان و براى برادران مؤمن خودمان و براى جامعۀ اسلامى. اصلاح نفس خودمان را بخواهیم. اصلًا عبادت براى نورانیت است. ما عبادت مى‏كنیم براى اینكه به وسیلۀ عبادت و به یاد خدا بودن و غیر خدا را فراموش كردن، از این ظلمتها، كدورتها و تیرگیها بیرون بیاییم و قلب ما به نور الهى منوّر شود. (3) خداوند متعال در شب قدر، به وسیلۀ فرود آمدن فرشتگان، استجابت دعا، لطافت روح، و دورى از دوزخ، مؤمنان را پذیرایى می‏كند.

حضرت امام رضا‌علیه‌السلام از قول پدرانش نقل می‏فرماید: «فِی أَوَّلِ لَیلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ یغُلُّ الْمَرَدَةَ مِنَ الشَّیاطِینِ وَ یغْفِرُ فِی كُلِّ لَیلَةٍ سَبْعِینَ أَلْفاً فَإِذَا كَانَ فِی لَیلَةِ الْقَدْرِ غَفَرَ اللَّهُ بِمِثْلِ مَا غَفَرَ فِی رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ شَهْرِ رَمَضَانَ إِلَى ذَلِكَ الْیوْمِ إِلَّا رَجُلا بَینَهُ وَ بَینَ أَخِیهِ شَحْنَاءُ فَیقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْظِرُوا هَؤُلَاءِ حَتَّى یصْطَلِحُوا؛ (4) در اولین شب ماه رمضان شیطانهاى سركش در بند شوند و در هر شب هفتاد هزار آمرزیده شوند و در شب قدر به‏شمار آمرزیده‏هاى در رجب و شعبان و ماه رمضان تا آن روز آمرزیده شوند، جز كسى كه میان او و برادرش كینه باشد كه خدا عزّ و جلّ فرماید: مهلت دهید اینان را تا اینكه آشتى كنند.»

احیاء شب قدر

اولیای بزرگوار دین‌علیهم‌السلام اعمال بسیاری درباره شبهای ماه رمضان، به خصوص شب قدر به ما تعلیم نموده‏اند که احیا و شب زنده‏داری از جملۀ آن است. از آثار احیای شب قدر، همین بس که رسول خدا‌صلی‌الله‌علیه‌وآله می‏فرماید: «مَنْ أَحْیا لَیلَةَ القَدْر لَمْ یمُتْ قَلْبُهُ یوْمَ تَمُوتُ الْقُلُوب‏؛ (5) هر كس شب قدر را به شب‏زنده‏دارى بگذراند، دلش در آن روزى [روز قیامت] كه همه قلبها بمیرند، نخواهد مُرد.»

امام باقر‌علیه‌السلام نیز احیای شب قدر را موجب بخشیده شدن گناهان دانسته، می‏فرماید: «مَنْ أَحْیا لَیلَةَ الْقَدْرِ غُفِرَتْ لَهُ ذُنُوبُهُ وَ لَوْ كَانَتْ ذُنُوبُهُ عَدَدَ نُجُومِ السَّمَاءِ وَ مَثَاقِیلِ الْجِبَالِ وَ مَكَاییلِ الْبِحَارِ؛ (6) كسی كه شب قدر را احیا بگیرد، گناهانش بخشیده می‏شود؛ گرچه به ستارگان آسمان و سنگینی کوهها و پیمانه دریاها باشد.»

گفتنی است كه احیا و شب زنده داری زمانی ارزشمند است كه به قول شهید مطهری انسان خودش در آن شب، زنده باشد؛ یعنى حیات معنوى داشته باشد. حیات معنوى انسان به یاد خدا [بودن] است. به هر اندازه و در هر حالت كه قلب انسان از خدا غافل نباشد، انسان زنده است... . ما در سال لااقل یكى دو سه شب را به عنوان تشبّه به اولیاى خدا زنده نگه داریم؛ یعنى واقعاً كوشش كنیم كه در این شبها تمام شب را به یاد خدا به‏سر ببریم، حالت توبه و استغفار داشته باشیم. (7)

استغفار و دعا

سفارش به استغفار و توبه، مخصوصاً در چنین شبهایی از آن جهت است كه گناه و معصیت قلب انسان را سیاه و آلوده می‏سازد و قلب آلوده همانند ظرف آلوده، نمی‏تواند جایگاه پاكی و نورانیت حق تعالی باشد. به همین دلیل هیچ دعا و راز و نیازی از او قبول نمی‏شود. امیرمؤمنان‌علیه‌السلام در دعای كمیل می‏فرماید: «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی الذُّنُوبَ الَّتِی تَحْبِسُ الدُّعَاءَ؛ پروردگارا! گناهانی را كه موجب حبس [و عدم استجابت] دعا می‏شود، بیامرز.»

پس از استغفار و توبه، نوبت به دعا و درخواست از ذات خداوند متعال می‏رسد. چگونه دعا كردن و چه چیز از خدا خواستن، آداب و خصوصیاتی دارد كه بیان آن جایگاه دیگری می‏طلبد؛ اما تنها به این نكته از شهید مطهری اشاره می‏كنیم كه می‏فرماید: یكى از بزرگان مى‏گفت: ما همیشه وقتى دعا مى‏كنیم، به خدا مى‏گوییم: خدایا! به ما بده، هیچ وقت دعا نمى‏كنیم خدایا! از ما بگیر، در صورتى كه ما به این دعا بیشتر احتیاج داریم. ما به آن چیزهایى كه خدا باید از ما بگیرد بیشتر احتیاج داریم تا آن چیزهایى كه بخواهد به ما بدهد. تا اینهایى كه از ما باید بگیرد، از ما نگیرد، هیچ چیز قابل دادن نیست. ما باید بگوییم: خدایا! این حب جاه و مال را از ما بگیر، این حسادتها را از ما بگیر، این كینه‏ها و عقده‏ها را از ما بگیر، این كدورتهاى قلبى را از ما بگیر، این پرده‏ها را از جلو چشم ما بردار، این غَلها، این غِشها، این حِقدها، این ضِغْنها (8)، این شكها، این شِركها، این كبرها، این حسدها را از ما بگیر. [ما] به این «بگیر»ها بیشتر احتیاج داریم تا به اینكه چه را به ما بده. آخر تو چه هستى؟ اول حساب كن كه چه هستى و چه داری؟ چه را طلب مى‏كنى و براى كجا طلب مى‏كنى؟ گفت: «آئینه شو جمال پرى طلعتان طلب» اول آنچه باید از تو بگیرند، آنها را بیرون بریز، آنگاه بگو: بده. آن وقت است كه دعاى تو مستجاب مى‏شود و «بده»‏ها به اجابت مقرون مى‏شوند. (9)

ایشان در ادامه به نكتۀ مهم دیگری اشاره می‏كند كه قابل توجه است. و می‏فرماید: هیچ وقت چیزى را بر خدا حتم نكنید؛ یعنى نگویید: خدایا! فلان چیز را به هر حال من مى‏خواهم، من كار ندارم حكمت اقتضا مى‏كند یا نه، مصلحت است یا مصلحت نیست. ادب عبودیت اقتضا مى‏كند كه انسان از خدا بخواهد. آن كسى كه از خدا چیزی نمى‏خواهد، در مقابل خدا انانیت به خرج مى‏دهد. عبودیت اقتضا مى‏كند كه همیشه انسان از خداوند چیزی بخواهد، و وقتى كه انسان از خدا چیزی مى‏خواهد، اول این را باید بخواهد: خدایا! این قلب من را هدایت كن كه از تو آن چیزى را بخواهد كه حكمت و مصلحت است؛ و الّا من خیلى اوقات گمراه مى‏شوم، چیزهایى براى خود مى‏خواهم كه نباید بخواهم و چه دعاى بزرگى است! حضرت علی‌علیه‌السلام در «نهج‏البلاغه» مى‏فرماید: «اَللَّهُمَّ انْ فَهِهْتُ عَنْ مَسْأَلَتى، اوْ عَمِهْتُ عَنْ طَلِبَتى، فَدُلَّنى عَلى‏ مَصالِحى، وَ خُذْ بِقَلْبى الى‏ مَراشِدى، فَلَیسَ ذلِكَ بِنُكْرٍ مِنْ هِدایاتِكَ، وَ لا بِبِدْعٍ مِنْ كِفایاتِكَ؛ (10) خدایا! اگر زمانى من گنگ و لال شدم، نفهمیدم از تو چه باید بخواهم، عوضى چیزى خواستم، خدایا اگر از مطلوب واقعى خودم كور شدم، چشمهایم آن مطلوبهاى واقعى را ندید و چیزهایى را دید كه اصلًا نباید من به اینها توجه كنم، خدایا! اولین دعاى من این است كه با آن لطف و كرم خودت دست به قلب من بینداز و دل مرا هدایت كن كه بفهمم چه بخواهم، مرا به مصالح خودم راهنمایى كن.

این قلب من را بگیر و به سوى رشدش و آنچه كه صلاح و هدایت و راهش است، راهنمایى بفرما. از كرم تو و از لطف عمیم تو اینها عجیب و چیز تازه‏اى نیست؛ یعنى تو چقدر لطف دارى كه بسیارى از اوقات اصلًا قلب من را خودت هدایت كرده‏اى كه من چه از تو بخواهم، اینها هم جزء لطفهاى توست. (11)

حضور در مسجد

یكی از برنامه‏های درخور تقدیر صدا و سیمای جمهوری اسلامی، پخش برنامه‏های احیا می‏باشد؛ اما باید به توجه داشت مخاطب این برنامه‏ها، بیماران و افراد ناتوانی می‏باشند كه از حضور در مساجد محرومند؛ چرا كه بررسی سیرۀ معصومان‌علیهم‌السلام نشانگر آن است كه آن بزرگواران در چنین شبهایی حضور در مساجد بوده است. آن بزرگواران احیای شب قدر را درون مسجد می‏گذراندند و با عمل، به پیروان خویش حضور در مساجد، مخصوصاً در چنین شبهای با برکتی را تعلیم می‏نمودند. چنانکه رسول خدا‌صلی‌الله‌علیه‌وآله حتی در شبهای بارانی، در حالی که مسجد مدینه سقف نداشت، عبادت و شب زنده‏داری را ترک نمی‏کرد. (12)

اعتکاف (13) رسول خدا‌صلی‌الله‌علیه‌وآله در دهۀ سوم ماه مبارک رمضان در مسجد نیز نشان از اهمیت حضور در چنین مکان مقدسی است. (14)

«یحیی بن رزین» نقل می‏کند که امام صادق‌علیه‌السلام بیماری شدیدی داشت؛ اما [با همان حال] دستور داد ایشان را به مسجد پیامبر‌صلی‌الله‌علیه‌وآله بردند و حضرت تا صبح روز بیست و سوم ماه رمضان در آنجا باقی ماندند. (15)

تذكراتی دربارۀ آیین شب قدر

آنچه ذکر گردید، نشان از اهمیت فوق العادۀ حضور در مساجد و احیای در چنین شبهایی دارد؛ اما توجه به این نکته ضروری است که عدم توجه به برخی نکات می‏تواند آسیبهایی را نیز به همراه داشته باشد که به چند نمونه اشاره می‏شود:

1. گرچه اولیای الهی بر بیدار نگه داشتن اطفال در شب بیست و سوم اصرار ورزیده‏اند؛ اما یقیناً این سفارش به معنی اجبار کودکان به دعا و عبادت و راز و نیاز نیست؛ بلکه صِرف بیدار ماندن آنان موجب خیر و برکت و عنایت ویژه خواهد بود. بنابراین، شایسته است در صورت بیدار ماندن کودکان، برنامه‏ای از طرف والدین ترتیب داده شود که کودکان علاوه بر بیدار ماندن، آزرده نشده و از این شبها خاطرۀ ناخوشایندی به ذهن نسپارند.

2. نکتۀ قابل تأمّل دیگر، تاریک نمودن و خاموش کردن چراغهای مسجد در زمان شروع مراسم مناجات و قرآن بر سر گذاردن است. گرچه شاید این عمل به خودی خود مشکلی نداشته باشد؛ اما به یقین اطفال بسیاری را از این محیط تاریک، همراه با گریه و ناله می‏ترساند و نه تنها والدین خود را مجبور به ترک مسجد می‏نمایند؛ بلکه گاه تا مدتها آنان را از مسجد دور می‏نماید. بنابراین مناسب است نور مسجد مخصوصاً در قسمت بانوان به طور کلی خاموش نگردد.

3. برنامۀ شبهای قدر در تمامی ایران اسلامی به بهترین نحو برگزار می‏گردد؛ اما متولیان امر به این مهم توجه داشته باشند که حالات معنوی نمازگزاران و روزه‏داران به یک اندازه نیست؛ چنانکه امیرمؤمنان‌علیه‌السلام می‏فرماید: «إِنَّ هَذِهِ الْقُلُوبَ لَتَمَلُّ كَمَا تَمَلُّ الْأَبْدَانُ؛ (16) به‏درستی که دلها همانند تنها خسته می‏شوند.»

بر این اساس، مناسب است برگزاری مراسم شبهای قدر دیرتر از مراسم عادی شبهای رمضان آغاز گردد. دومین نکته، اعلام زمان شروع و زمان اتمام مراسم و نیز زمان دقیق هر یک از برنامه‏ها (همچون تلاوت قرآن، خواندن نماز قضا، مناجات، دعا، مداحی، سخنرانی و قرآن بر سر گذاردن و...) با استفاده از اطلاعیه و پلاکارد در محدودۀ مسجد و محل است، تا هر کس با توجه به میل درونی خود در هر برنامه‏ای که تمایل داشت، شرکت نماید.

سوم آنکه، سعی شود در میان برنامه‏ها، فاصله‏ای جهت رفع خستگی، پذیرایی (17) و تجدید وضو به شرکت کنندگان در مراسم داده شود. و آخر آنکه، متولیان امر به گونه‏ای برنامه‏ریزی نمایند که از طرفی برنامۀ احیا در ساعتی پایان پذیرد که زمانی زیادی تا سحر نمانده باشد؛ چرا که زود به خانه رفتن، موجب خواب‏آلودگی و خدای ناکرده قضا شدن نماز صبح برخی می‏گردد و از طرف دیگر، طولانی شدن بسیار برخی افراد را از خوردن سحری باز می‏دارد.

طولانی شدن برنامۀ برخی مساجد، عدم زمینۀ لازم جهت اجرای برنامه طولانی در برخی مناطق و عدم برنامه‏ریزی و اعلام عمومی برنامه‏ها توسط دست اندرکاران، موجب می‏شود تا برخی افراد، به خصوص جوانان از مراسم خسته و دل‏زده شوند و برخی به تصور کم توفیقی یا بی‏توفیقی مأیوسانه مسجد را ترک کنند.

4. باید توجه داشت که مسجد محل ذکر و راز و نیاز با خدا است و اولویت با کسانی است که در حال نماز و راز و نیاز می‏باشند. بنابراین، دست‏اندرکاران مجاز نیستند در زمان سخنرانی، خواندن ادعیه و... صدای بلندگوها را به حدی بلند نمایند که مزاحم کسانی که مشغول نماز می‏باشند، گردد.

5. یکی از برنامه‏های ناپسند در شب قدر، جمع آوری کمک جهت مخارج مسجد است. متأسفانه در برخی مساجد هزینه‏هاى سالیانۀ مسجد، در با عظمت‏ترین شب سال؛ یعنى شب بیست و یكم ماه مبارك رمضان جمع‏آورى مى‏شود و به جاى آنكه جمعیت فراوان این شب ـ كه برخى از آنها فقط در این شب در مسجد حضور مى‏یابند ـ استفادۀ معنوى برده، با معارف اسلامى آشنایى یابند، ساعتها از وقتشان براى جمع‏آورى كمك هدر مى‏رود.

6. از جمله اعمال شب قدر، دعا، راز و نیاز و طلب استغفار است. که گاه با زبان فارسی یا زبان مادری است و گاه زمزمه نمودن جملاتی است که ائمۀ هدی‌علیهم‌السلام به ما تعلیم نموده‏اند. اگر منظور از ادعیه‏ای که در طول سال (مثل دعای کمیل، ندبه، زیارت عاشورا، دعای جوشن كبیر و...) و مخصوصاً در ماه مبارک رمضان خوانده می‏شود، تعلیماتی است که حضرات معصومین‌علیهم‌السلام به ما یاد داده‏اند، و به ما آموخته‏اند كه چگونه با خدا سخن بگوییم، از کجا آغاز نماییم و در مواقع خاص چه کلماتی را بر زبان جاری نماییم. اضافه نمودن و کاستن از دعا و نیز عزاداری و نوحه سرایی در میان آن مناسب به نظر نمی‏رسد؛ چرا که آنان همانند طبیبی که دارو را به میزان اثر بخشی به بیمارش توصیه می‏نماید، اثر هر دعا و ذکر را با مشخصات به ما توصیه نموده‏اند و اصحاب آن بزرگواران نیز با دقت، اعمال و رفتار آنان را در هنگام دعا به ثبت رسانده‏اند. (18)

7. مراسم قرآن سرگرفتن نیز از جمله اعمالی است که مورد تأکید اولیای الهی قرار گرفته است. یکی از بهترین نمونه‏های قرآن بر سر گذاردن در حرم حضرت معصومه‌علیهاالسلام اجرا می‏گردد؛ چرا که مداحی، روضه‏خوانی و گاه سینه‏زنی، قبل یا بعد از مراسم قرآن بر سر گذاردن (طبق برنامه تعیین شده) اجرا می‏گردد؛ اما مراسم قرآن بر سر گذاردن ظرف مدت چند دقیقه و تنها طبق آنچه از اولیای دین‌علیهم‌السلام به ما رسیده است، خوانده می‏شود. مرحوم آیت الله مشکینی نیز در مراسم احیای شبهای قدر، پس از سخنرانی و آماده نمودن فضای مجلس، مراسم قرآن بر سر گذاردن را ظرف چند دقیقه به پایان می‏رساندند و سپس حدود نیم ساعت مؤمنین را دعا کرده و مردم آمین می‏گفتند.

بنابراین، علاوه بر اینکه هر گونه برنامه‏ای به جز جملات وارده در کتب معتبر، همچون «مفاتیح الجنان»، فضای معنوی و حالات خاص مؤمنین را از بین می‏برد، و برخی را خسته و از برنامه شبهای احیا در مسجد دل‏زده می‏کند، موجب بی‏احترامی فوق العاده‏ای به قرآن می‏شود؛ چرا که برخی به خاطر خستگی و طولانی شدن این برنامه، چند دقیقه‏ای به خواب می‏روند و قرآن از سرشان می‏افتد و گاه در میان برنامه، قرآنها را به زمین نهاده و مشغول سینه‏زنی می‏شوند.

خلاصه آنکه یكی از بهترین زمانها برای دعا و استغفار، شب قدر، و بهترین مکان برای احیای شبهای قدر، مسجد است و دست‏اندرکاران مسجد، مخصوصاً امام جماعت به عنوان مدیر مسجد موظفند برنامۀ منظم و دقیقی برای میهمانان طراحی نموده و از هرگونه بی‏برنامگی و آسیبی که مؤمنین را از فیض این شبها محروم نماید، خودداری نمایند.

 

پی‌نوشـــــــــــــت‌ها:

 

(1). قدر/ 2-3.

(2). المصباح، ابراهیم بن على عاملى كفعمى، انتشارات رضى، قم، 1405 ق، ص 633؛ إقبال الأعمال، سید على بن موسى بن طاوس، دارالكتب الإسلامیة، تهران، 1367ش، ص2.

(3). مجموعه‏ آثار استاد شهید مطهرى، انتشارات صدرا، قم، ج‏26، ص 531.

(4). عیون أخبارالرضا‌علیه‌السلام، شیخ صدوق، 2 جلد در یك مجلد، انتشارات جهان، 1378 ق، ج2، ص7.

(5). إقبال‏الأعمال، سید على بن موسى بن طاوس، دار الكتب الإسلامیة، تهران، 1367 ش، ص274.

(6). همان، ص 186؛ بحارالأنوار، علامه مجلسى، مؤسسة الوفاء، بیروت - لبنان، 1404 ق، ج 95، ص 1460.

(7). مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج‏27، ص669- 670.

(8). كینه شدید.

(9). مجموعه‏ آثار استاد شهید مطهرى، ج‏27، ص670.

(10). شرح نهج‏البلاغة، ابن ابى الحدید معتزلى، 20 جلد در 10 مجلد، انتشارات كتابخانه آیت الله مرعشى، قم، 1404 ق، ج11، ص 26.

(11). مجموعه‏ آثار استاد شهید مطهرى، ج‏27، ص671.

(12). مجله مبلّغان، شماره 59.

(13). اعتکاف در دهه آخر ماه مبارک رمضان استحباب ویژه‏ای دارد. معتکفین در طول این دهه در مسجد جامع حضور یافته و تا آخر ماه از این مکان مقدس خارج نمی‏شوند.

(14). سبل‏الهدى، محمد بن یوسف الصالحى الشامى (م 942)، تحقیق عادل احمد عبد الموجود و على محمد معوض، بیروت، دارالكتب العلمیة، اول، 1414ق، ج‏8، ص439.

(15). امالی، شیخ طوسى، انتشارات دارالثقافة، قم، 1414 ق، ص 676.

(16). نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتی، حکمت 197.

(17). برخی متولیان مساجد در بین برنامه‏ها با استفاده از چای، شیرینی، نان و پنیر و... نشاط مؤمنین را استمرار می‏بخشند و خستگی و کسالت برخی را برطرف می‏نمایند.

(18). به عنوان نمونه از اعمال مشترک شب قدر هفتاد مرتبه «استغفر الله و اتوب الیه» است؛ در حالی که در اعمال مختص به شب نوزدهم صد مرتبه «استغفر الله ربی و اتوب الیه» و شب عید فطر صد مرتبه «اتوب الیه» است. نمونه دیگر، ذکر «یا رب» است که در دعای کمیل 9بار آمده است؛ اما در ابتدای دعای «ابو حمزه ثمالی» تأکید می‏شود که این ذکر به مقداری که نَفَس اجازه می‏دهد گفته شود.

247 دفعه
(0 رای‌ها)