نکاتستان احکام (3)

چند استفتا از مقام معظم رهبرى مدظله العالى كه به صورت سؤال و جواب و در بردارنده نكته‏هایى در زمینه احكام شناسى است، عبارتند از:

 

سؤال: آیا لمس و مس كردن ضمیرهایى كه به «خدا‌» باز مى‏گردند، مانند ضمیر «هِ‌» در «باسمه تعالى‌» بدون طهارت و وضو حرام است؟

جواب: ضمیرهایى كه به «خدا‌» باز مى‏گردند، حكم كلمه «خدا‌» را ندارند و بدون طهارت و وضو مى‏توان آنها را لمس و مس كرد. (1)

 

سؤال: آیا آرم جمهورى اسلامى ایران كه كلمه «اللَّه‌» در آن طراحى شده است، احكام مربوط به كلمه «اللَّه»، مانند لمس و مس نكردن آن بدون طهارت و وضو و بى‏احترامى ننمودن به آن را داراست؟ و آیا چاپ آن بر سربرگهاى ادارى و استفاده از آن در نامه‏نگاریهاى ادارى و جز آن، اشكال دارد؟

جواب: چاپ آرم جمهورى اسلامى ایران بر سربرگها و استفاده از آن در نامه‏نگاریها و جز آن، اشكال ندارد؛ اما احتیاط آن است كه احكام مربوط به كلمه «اللَّه‌» در مورد آرم جمهورى اسلامى ایران نیز رعایت شود. (2)

 

سؤال: مرسوم شده است كه به جاى لفظ «اللَّه»، لفظ «ا...» یا «اله‌» و مثلاً به صورت «آیت ا...» و «عبد اله‌» را مى‏نویسند. حكم كسانى كه دو لفظ «ا...» و «اله‌» را بدون وضو لمس و مس مى‏كنند، چیست؟

جواب: همزه و نقطه‏ها «ا...» حكم لفظ «اللَّه‌» را ندارد و مى‏توان بدون طهارت و وضو، آن را لمس و مس كرد؛ بر خلاف لفظ «اله‌» كه حكم لفظ «اللَّه‌» را دارد و نمى‏توان بدون طهارت و وضو، آن را لمس و مس نمود. (3)

 

سؤال: طبق فتواى شمارى از مراجع تقلید، لمس و مس نمودن نام خداى بزرگ و آیات قرآن و نامهاى معصومان‏علیهم السلام بدون طهارت و وضو حرام است. پرسشى كه گاه مطرح مى‏شود این است: كسانى كه با دستگاه‏هاى رایانه و ماشین تایپ، این نامها و آیه‏ها را حروفچینى مى‏كنند، آیا بر آنان واجب است كه هنگام حروفچینى، با طهارت و وضو باشند؟

جواب: طهارت براى این كار شرط نیست، ولى جایز نیست كه نوشته «تایپى و چاپ شده‌» آن را بدون طهارت، لمس و مس كنند. (4)

 

سؤال: شمارى از مراجع تقلید مى‏فرمایند: لمس و مس كردن نامهاى پیامبران، مانند «آدم»، «نوح»، «ابراهیم»، «موسى»، «عیسى»، «محمد‌» و نامهاى امامان، مانند «على‌» و «حسین» علیهما السلام بدون طهارت و وضو حرام است. آیا لمس و مس نمودن القاب پیامبران و امامان، مانند «امین»؛ لقب پیامبر محبوب خدا حضرت محمدصلى الله علیه وآله و «امیرالمؤمنین»؛ لقب امام على و «سید الشهداء»؛ لقب امام حسین‏علیهما السلام نیز بدون طهارت و وضو حرام است؟

جواب: احتیاط آن است كه القاب پیامبران و امامان‏علیهم السلام نیز بدون طهارت و وضو لمس و مس نشود. (5)

 

سؤال: آیا وقت نماز به مجرد شروع اذان آغاز مى‏شود، یا اینكه بر نمازگزار واجب است تا تمام شدن اذان منتظر باشد و سپس نمازش را بخواند؟ و نیز آیا براى روزه‏دار جایز است كه به مجرد شروع اذان افطار نماید، یا اینكه او هم باید صبر كند تا اذان به پایان برسد؟

جواب: چنانچه اطمینان حاصل شود كه اذان از هنگام فرا رسیدن وقت شرعى آغاز شده است، منتظر بودن و صبر كردن تا تمام شدن اذان، واجب نیست. (6)

 

سؤال: شنیده‏ایم كه مكان نمازگزار باید پاك باشد. چنانچه روى فرش یا موكت یا حتى سجاده‏اى كه قبلاً نجس شده، ولى الآن خشك است نماز بخوانیم، نمازمان صحیح است؟

جواب: اگر نجس بودن مكان به گونه‏اى است كه به لباس یا بدن نمازگزار سرایت نمى‏كند و محل سجده [روى مهر نماز] نیز پاك است، نماز خواندن در آن مكان اشكال ندارد. (7)

 

سؤال: گاه هنگام خواندن نماز واجب، بچه‏اى را مى‏بینیم كه مشغول انجام دادن كار خطرناكى است. آیا جایز است كه ما برخى از كلمات حمد و سوره یا ذكرهاى نماز را با صداى بلند بخوانیم تا آن بچه یا كسى كه در خانه است، متوجه شود و خطر برطرف گردد؟ و چنانچه در نماز، دستها یا ابروهاى خود را براى فهماندن چیزى به كسى و یا جواب دادن به سؤال شخصى تكان دهیم، اشكال دارد؟

جواب: اگر بلند كردن صدا هنگام خواندن حمد و سوره یا ذكرهاى نماز براى متوجه كردن دیگران، موجب نشود كه شكل نماز به هم بخورد، اشكالى ندارد به شرط آنكه بلند كردن صدا هنگام خواندن حمد و سوره و ذكرهاى نماز به همان نیت حمد و سوره و ذكرهاى خود نماز باشد؛ البته حرف زدن هنگام نماز یا انجام دادن حركتى كه با استقرار و آرامش در نماز و یا با شكل نماز منافات داشته باشد، باعث مى‏گردد كه نماز باطل شود. (8)

 

سؤال: اگر امام جماعت در حال خواندن نماز مغرب یا عشا و در ركعت سوم یا چهارم نماز است و تسبیحات اربعه را با صداى آهسته مى‏خواند، ولى مأموم در ركعت اول یا ركعت دوم نماز و در حال خواندن حمد و سوره است، آیا باید حمد و سوره‏اش را با صداى بلند بخواند یا اینكه از امام جماعت تبعیت كند و حمد و سوره نماز مغرب یا عشایش را با صداى آهسته بخواند؟

جواب: در این حالت، واجب است كه حمد و سوره نمازش را به صورت آهسته بخواند. (9)

 

سؤال: بعضیها مى‏گویند: اگر زنان در خانه خود نماز بخوانند، ثواب و فضیلت آن بیشتر از نماز خواندن آنان در مسجد است. آیا این گفته، صحیح است؟

جواب: ثواب و فضیلت داشتن خواندن نماز در مساجد به مردان اختصاص ندارد. (10)

 

سؤال: برخى مى‏گویند: نباید عكس حضرت امام خمینى و شهداى انقلاب اسلامى و جنگ تحمیلى را در مساجد نصب كرد. آیا نصب عكس در مساجد اشكال دارد؟

جواب: نصب عكس در مساجد منع شرعى ندارد، و چنانچه در جهت قبله و رو به روى نمازگزار نباشد، كراهتى هم ندارد. (11)

 

سؤال: گاه برخى از رانندگان اتوبوسهاى مسافربرى كه بین شهرها در حال رفت و آمد هستند، به نماز خواندن مسافران توجهى نمى‏كنند و به درخواست آنان براى توقف اتوبوس و پیاده شدن براى خواندن نماز پاسخ مثبت نمى‏دهند و به همین سبب، گاه نماز مسافران قضا مى‏شود. وظیفه رانندگان اتوبوس در این مورد و وظیفه مسافران نسبت به نمازشان در این حالت چیست؟

جواب: بر مسافران واجب است، در صورتى كه احتمال بدهند وقت نمازشان مى‏گذرد، از راننده بخواهند كه اتوبوس را براى خواندن نماز در جاى مناسبى نگه دارد. و بر راننده نیز واجب است كه به درخواست آنان پاسخ مثبت بدهد. و چنانچه راننده، به سبب عذرى صحیح و یا بدون سبب، از متوقف كردن اتوبوس خوددارى ورزد، تكلیف مسافران، در صورتى كه بترسند وقت نمازشان بگذرد، این است كه نماز را در اتوبوس در حال حركت و رو به قبله و با انجام دادن قیام و ركوع و سجود به اندازه‏اى كه امكان دارد به جا آورند. (12)

 

سؤال: لطفاً نظر مباركتان را در باره «وطن اصلى»، «وطن دوم»، و «اعراض از وطن‌» بیان فرمایید؟

جواب: وطن اصلى جایى است كه انسان در آنجا به دنیا آمده و مدتى در آنجا بوده و بزرگ شده است؛ و وطن دوم جایى است كه مكلف براى سكونت دائم خود هر چند به مدت چند ماه در سال برگزیده است. و معناى اعراض از وطن این است كه انسان از وطن خود خارج شود و بناى بازگشت دوباره به آنجا را براى سكونت نداشته باشد. (13)

 

سؤال: آیا محل كار انسان در حكم وطن اوست كه باید در آنجا نمازش را به صورت كامل بخواند و روزه‏اش را بگیرد؟

جواب: اشتغال به كار در محلى موجب نمى‏شود كه آن محل، وطن انسان شود؛ ولى چنانچه فاصله میان محل سكونت تا محل كار به اندازه مسافت شرعى [= چهار فرسنگ شرعى‏] باشد و در هر ده روز، حداقل یك با ر، این فاصله را طى كند، آن گاه بر محل كار او حكم وطن جارى مى‏شود و باید نمازش را به صورت كامل بخواند و روزه‏اش را نیز بگیرد. (14)

 

سؤال: چنانچه كسى براى زیارت بارگاه امام رضاعلیه السلام به مشهد مقدس مسافرت كند و بداند كه كمتر از ده روز در آنجا مى‏ماند، ولى براى اینكه نمازش را به صورت كامل بخواند، نیت ماندن ده روز در مشهد مقدس را مى‏نماید، حكم نماز او چگونه خواهد بود؟

جواب: اگر مى‏داند كه به مدت ده روز در مشهد مقدس نمى‏ماند، دیگر قصد ماندن ده روز براى او معنایى نداشته، چنین قصدى اثرى نیز ندارد و باید نمازش را در آنجا به صورت شكسته بخواند. (15)

 

سؤال: شخصى به جایى مسافرت مى‏كند و نمى‏داند كه ده روز در آنجا مى‏ماند یا كمتر از ده روز. آیا نمازش را به صورت كامل باید بخواند یا به صورت شكسته؟

جواب: باید نمازش را به صورت شكسته بخواند. (16)

 

سؤال: شخصى در [یكى از] خانه‏هاى دولتى زندگى مى‏كند كه مدت سكونتش به پایان رسیده و حكم تخلیه آن نیز صادر شده است. نماز و روزه چنین شخصى، پس از موعد مقرر، چه حكمى دارد؟

جواب: اگر او در استفاده از این خانه از سوى مسئولان ذى‏ربط و پس از پایان موعد مقرر، مجاز نباشد، تصرفات وى از آن پس، در حكم غصب است. (17)

 

  • پاورقــــــــــــــــــــی

 

 

1) أَجوِبَةُ الاستفتاءات، ج 1، ص 42، س 151.

2) همان، ج 1، ص 44، س 162 و 163.

3) همان، ج 1، ص 42، س 152.

4) همان، ج 1، ص 44، س 160.

5) همان، ج 1، ص 47، س 173.

6) همان، ج 1، ص 103، س 373.

7) همان، ج 1، ص 108، س 388.

8) همان، ج 1، ص 144، س 519.

9) همان، ج 1، ص 160، س 580.

10) همان، ج 1، ص 112، س 401 و ص 167، س 605.

11) همان، ج 1، ص 107، س 385.

12) همان، ج 1، ص 212، س 743.

13) همان، ج 1، ص 200، س 708 و 709.

14) همان، ج 1، ص 199، س 707.

15) همان، ج 1، ص 192، س 684.

16) همان، ج 1، ص 192، س 686.

17) همان، ج 1، ص 108، س 386.

1220 دفعه
(0 رای‌ها)